1 d’ag. 2005

UNA FITXA

Una fitxa breu. Vilar, Alberto. Un mecenes del nostre temps. Potser el més important de la història de la música, testes coronades apart. Una ONG unipersonal que en els darrers deu anys ha donat un munt de diners als teatres lírics més celebrats; l'infinit condensat en la paraula "fortuna", prop de 250 milions d'euros: Covent Garden, Met, Kirov i un etcètera generós. La Champions de l'òpera. També als que només poden jugar l'UEFA; entre d'altres, el nostre Liceu.

L'inici de la riquesa d'aquest cubà refugiat als Estats Units, nascut el 1940, solter i sense fills, es pot resumir de manera telegràfica: "Anys vuitanta. Stop. Inverteix en noves tecnologies. Stop."· Fa un parell de mesos Vilar fou detingut a l'aeroport de Nova York, acusat d'engreixar la seva filantropia amb 5 milions de dòlars d'un client. Ell es declara innocent. No pot pagar la fiança, 10 milions, segons el seu advocat només té 10000$ al banc. A la garjola. El final està contingut a l'inici. Stop.

Penses que els que s'han beneficiat del seu amor exclusiu per l'òpera faran un gest; i el fan, però no el que esperaves. Presumpció de culpabilitat; el Covent Garden estudia esborrar el nom del mecenes del Vilar Floral Hall, pati cobert la construcció del qual Vilar en va finançar una part. Dels altres que gaudiren dels seus diners, Liceu inclòs, no se'n sap públicament res, ni un trist "quingreuqueemsap".

La filantropia de Vilar ha donat un futur al Covent Garden, al Kirov i a tants d'altres centres neuràlgics de l'òpera d'arreu del món. Gràcies a ell encara poden jugar la Champions del do de pit. Així ens ho ha recordat el sempre oportú Norman Lebrecht en aquest article , on hi trobo un resum esquemàtic de la darrera lliçó que Vilar ha après de la vida:"on that money does not buy you operatic love." No sóc l'únic que l'ha llegit; en aquests moments és probable que molts filàntrops estiguin meditant si els hi compensa posar la seva fortuna sobrant ens mans de gent tan desagraïda. Perquè l'únic que molts teatres d'òpera recorden ara de qui ha estat el seu benefactor, el més generós, és una fitxa. La fitxa policial. Maledetti