25 de jul. 2005

DONES

Antonia Brico és la primera dona de la que tinc notícia remenant una batuta davant d'una orquestra. Nascuda a Holanda, va dirigir la Filharmònica de Berlin cap el 1930, poc abans de posar un oceà de distància entre ella i l'horror del nazisme. Una vintena d'anys després, Nadia Boulanger, mestra de mestres, vessà la seva saviesa uns quants cops al capdavant de la Filharmònica de Nova York.

Per sort, sembla que serà aquest any quan fets com els esmentats perdran el seu caràcter anecdòtic: la darrera setmana l'Orquestra de Baltimore, que juga a la primera divisió simfònica dels Estats Units, va escollir com a directora titular una dona, Marin Alsop; i avui s'ha fet públic el nomenament d'una altra dona, Pamela Rosenberg, com a intendent de la Filharmònica de Berlín.

Virgínia Martínez és l'última dona de la que tinc notícia remenant una batuta davant d'una orquestra. Demà, precisament, engegarà un programa Mozart que interpretarem el dijous a l'Auditori de Barcelona. ¿Un fet anecdòtic?Marin Alsop