29 de juny 2007

INTEL·LIGÈNCIA RUCA

El crític musical Greg Sandow diu que els músics simfònics estem convençuts que el nostre repertori és més intel·ligent que el d'altres músiques d'avui, de factura molt més elemental. Però Sandow, enumerant una sèrie d'aspectes que caracteritzen avui la feina de les orquestres, fa aquestes preguntes:

-¿És una prova d'intel·ligència tocar disfressat amb un frac -per cert, la Filharmònica de Berlín ja no el fa servir - un uniforme que diu més sobre la classe social que abans donava suport, que ara ja no en dóna, a la música clàssica, que sobre la naturalesa de la música que interpretem?

-És una prova d'intel·ligència programar un concert amb obres sense cap interconnexió, només per fer la vetllada prou llarga?

-És una prova d'intel·ligència tocar les mateixes obres una i una altra vegada sense explicar al públic per què poden ser importants per a les seves vides?

-És una prova d'intel·ligència marginar la música que es fa avui, i no només la música contemporània, sinó també altres músiques que han nascut en el segle XX?

Les orquestres insistim en quasi tots aquests aspectes que, en comptes de ressaltar la suposada intel·ligència de la música, el que provoquen és desproveir-la dels seus valors quan la presentem dins d'un marc que fa ferum a naftalina. I és que si les programacions només es basen en les obres, sense res al voltant que les hi doni un significat, l'orquestra cau en un cercle viciós de rutina que atura el seu creixement.Una intel·ligència, doncs, ben ruca

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs a mi que em semblen una ruqueria les preguntes qüestionament del senyor Sandow. Només pel que fa a la primera: "Uniforme d'una classe social...". Valga'm Déu! Doncs au, amb uniforme modern i ben "desclassat": texans, xandalls, sandàlies...! La roba d'assaig, potser suada i tot: pel nou gènere grunge-simfònic!
Ai, la intel·ligència dels crítics!

Anònim ha dit...

teresa, tampoc cal prendre-s'ho d'aquesta manera. No tocar vestit amb un frac no vol dir que ara ho haguem de fer amb xandall. El simfònics del Vallès fins fa poc tocàvem amb frac, i, la veritat, jo m'hi sentia ridícul. Per altra banda, les altres tres preguntes que es fa en Sandow les trobo molt encertades. Gràcies per la visita.