24 d’ag. 2004

AIRE FRESCNPR analitza l'aire fresc que entra per una finestra informàtica oberta dins de les seus d'un grapat d'orquestres simfòniques americanes. La finestra es diu "Concert Companion", que, expressat amb poques paraules, consisteix en un programa de mà convertit en una guia multimèdia en temps real. La mecànica la tradueixo de NPR: "Mentre la música sona, des d'un racó de l'auditori un ordinador fa servir tecnologia Wi-FI per a transmetre senyals al PDA, propi o llogat a la mateixa sala, de l'oient. De manera sincronitzada amb la música, l'ordinador envia un text, aproximadament cada 30 segons, amb informació sobre el passatge de la partitura que està sonant en aquell precís instant".

Les versions més sofisticades del "Companion" sembla ser que també mostren imatges dels esforços (re)creadors del director i músics, i, naturalment, les dades essencials de l'obra i la biografia del compositor. El diari Kansas City Star informa que el 94 % dels melòmans que provaren l'invent a Nova York es mostrà disposat a repetir l'experiència, mentre que un 56% declarà que sempre en faria ús. Molt bé, però a primer cop d'orella els harmònics de la notícia em generen un dubte: "Concert Companion" és un estímul o una frontera a la imaginació dels assistents a un concert?

Malgrat tot, benvingut sigui l'aire fresc que entra per la seva finestra informàtica. De manera especial en aquests dies, quan a l'agost encara li resten coses a dir de la xafogor de l'estiu.