21 d’abr. 2004

BINARI I TERNARI

El pols binari escalfa la sang, excita els nostres instints més primaris i ressalta els extrems. Les ideologies es defineixen a cop de binari perquè, si en la nit dels valsos tots els Strauss són negres, és a la llum de les polques i marxes binàries que prenen color els diferents idearis de cada un dels membres d’aquesta família valsera.

Així, el caràcter reaccionari de Johann Strauss pare resulta evident en la seva aplaudida, mai millor dit, marxa dedicada al genocida general Radetzky. Mentre que les idees incendiàries del seu fill queden apuntades en títols tan suggeridors com la “Marxa Revolucionària”, o la “Cançó de las Barricades”.

Per contra, el pols ternari amb què es basteix el vals, a més de ser un instrument civilitzador i prevenir contra la indigestió ideològica, amaga un profund significat esotèric darrere la seva aparença innocent. Malgrat que mai no he acabat d’entendre el que és l’Esperit Sant, i molt menys la Tercera Via de Blair, estic convençut que a través d’aquesta expressió musical del número tres, un pot arribar a transcendir el seu "jo" descobrint la forma circular de la roda de la vida.